Filosofiespellen De Denkmat en De Verwonderspellen

herma
27 december 2022
3 min

Filosofiespellen De Denkmat & De Verwonderspellen

Op een warme ochtend in het voorjaar lopen wij de gemoedelijke basisschool in Emmen binnen. We zijn er voor de derde keer, ditmaal om het spel ‘Dit is mijn school’ ook met leerlingen te spelen. Want wie kunnen er nu beter vertellen hoe leren het best gaat, dan de leerlingen zelf?

Denk jij dat je net zo creatief denkt als kinderen? Speel filosofiespellen mee!
Op de NOT vindt er dagelijks om 14.30 uur een spelsessie plaats op de stand van Kleine Grote Denkers (01.C109). Je ervaart zelf hoe onze filosofiespellen je verwondering en je creatieve brein aanzetten!

Er is te weinig aandacht voor creatief denken in het basisonderwijs
Is het je wel eens opgevallen dat kinderen antwoorden geven waar je in eerste instantie zelf niet aan had gedacht? Ze interpreteren elke vraag ontzettend open! Creatief denken is één van de 21e-eeuwse vaardigheden die kinderen nodig hebben op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Helaas wordt er op veel basisscholen nog te vaak gevraagd naar één juist antwoord, waardoor het creatieve denken belemmerd en afgeleerd wordt. Maar als onderwijs ‘kinderen voorbereiden op morgen’ is, dan moeten we creatief denken trainen in plaats van afleren, toch? Door op zoek te gaan naar meerdere antwoorden, eigen antwoorden en nieuwe antwoorden train je het creatief denkvermogen van kinderen.

Door spelenderwijs te filosoferen leren kinderen om te vertrouwen op hun eigen gedachtes
Door te filosoferen ga je op zoek naar mogelijkheden en eigen antwoorden. Je gaat op zoek naar wat het zou kunnen zijn. Hierdoor wordt creatief denkvermogen gestimuleerd. Na het creatieve proces kun je kritisch naar deze antwoorden kijken. Nóg zo’n 21e-eeuwsevaardigheid. Om creatief en kritisch te denken, hebben kinderen lef nodig. Ze hebben het vertrouwen nodig dat ze hun eigen gedachten serieus kunnen nemen. Onze visie op onderwijs houdt niet in dat we kinderen geen kennis meer zouden moeten bijbrengen. Wel staan we voor de brede vorming van kinderen, waarin het creatief denkvermogen nóg meer gestimuleerd moet worden!

De Denkmat is kanshebber voor de Innovatie Award 2023 op de NOT!
De Denkmat is een levensgroot spel voor kinderen van groep 1 t/m 4 waarin kinderen oefenen met creatief denken en woorden vinden voor hun gedachten. Ieder gezichtje op de dobbelsteen staat voor een denkopdracht. De dobbelsteen bepaalt vervolgens welke denkopdracht er gespeeld gaat worden door de kinderen. De vier kaarten die bovenaan worden omgedraaid gaan kinderen op verschillende manieren relateren aan het thema. Alle antwoorden zijn goed, als je maar uitlegt waarom je dat denkt! Op deze manier leren kinderen om zelf na te denken, om hun antwoorden toe te lichten en daarmee hun taalvaardigheid te oefenen. En in essentie komen kinderen zo ook in aanraking met elkaars belevingswereld. Kinderen horen hoe andere kinderen denken en leren dat dat óók goed is. Zo leggen we met onze filosofiespellen al vroeg de basis voor de burgerschapsvaardigheden die in de ‘Verwonderspellen’ (groep 5 t/m 8) terugkomen.

Door te filosoferen worden leerkrachten beter in het stellen van denkvragen
Door denkvragen te stellen activeer je als leerkracht alle kinderen in de klas en leren ze van elkaars perspectief. Filosoferen met kinderen leert leerkrachten om zich op te stellen als onderzoekende vragensteller in plaats van als alleswetende verteller. Zo creëren we meer ruimte voor de eigenheid van kinderen en geven we hen het vertrouwen dat zij op hun eigen gedachtes mogen vertrouwen.

Kleine Grote Denkers zijn aanwezig op de NOT, je vindt hen in hal 1 op standnummer 01.C109.

Gerelateerde artikelen