Het kabinet pakt het personeelstekort in techniek en ict extra aan. Voor een betere samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven trekt het 123 miljoen euro uit.
De bijdrage komt uit het Nationaal Groeifonds en is onderdeel van het Actieplan Groene en Digitale banen. Doel is jongeren op te leiden voor de regionale arbeidsmarkt. Daarnaast wil het kabinet medewerkers van het regionale bedrijfsleven blijvend inzetbaar houden door om- en bijscholing.
Met de bijdrage uit het Nationaal Groeifonds kunnen bestaande publiek-private samenwerkingen worden uitgebreid. Hierdoor neemt de leereffectiviteit in Noord-Nederland bijvoorbeeld toe door lerenden en werkenden samen te laten werken aan innovaties in het project Groene transitie Noord-Nederland.
In Brabant werkt het consortium Digital Industry Boost aan een impuls op digitalisering. Daar wordt de bestaande samenwerking tussen mkb-bedrijven uit de maakindustrie en het onderwijs uitgebreid.
De rijksbijdrage van 123 miljoen moet publiek-private samenwerkingsverbanden in vijftien consortia door gerichte investeringen verder opschalen. Meer scholieren, werkenden en werkzoekenden kunnen nu worden opgeleid voor een baan in techniek of ict. Een voorwaarde voor de toekenning was dat ook regionale partners zoals overheid, bedrijfsleven of onderwijs, bijdragen aan de financiering.
De ‘Subsidie Opschaling verduurzaamde PPS in het beroepsonderwijs’ wordt bekostigd uit het Nationaal Groeifonds. Met dit fonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 twintig miljard euro in projecten die zorgen voor duurzame economische groei voor de lange termijn. Van de 210 miljoen investering wordt dus nu 123 miljoen toegekend aan vijftien consortia. Het resterende bedrag krijgt in een latere fase een bestemming.