Hoofdthema dinsdag 21 januari 2025

NOT Mainstage

Diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit - op 21 januari 2025 hoofdthema NOT Mainstage

'Diversiteit, gelijkheid en inclusie'

Hoofdthema – dinsdag 21 januari 2025

Onderwijs is de sleutel tot emancipatie en kan ‘de grote gelijkmaker’ zijn mits het iedereen dezelfde kansen biedt. Kinderopvang en basisscholen zijn belangrijke plekken waar kinderen met verschillende achtergronden samenkomen en samenspelen. 

‘Een toename van segregatie in de samenleving, en dus ook in het onderwijs, betekent dat verschillende groepen kinderen elkaar minder tegenkomen en daardoor minder van elkaar leren. Dat heeft invloed op de ontwikkeling van het individu. Daarnaast brengt segregatie uitdagingen van de verschillende scholen uit evenwicht’, aldus de Gelijke Kansen Alliantie. 

Meer scheiding is in de samenleving leidt ertoe dat kinderen met verschillende sociale, economische en culturele achtergronden elkaar minder ontmoeten en van elkaar leren. Een trend die algemeen zorgwekkend wordt gevonden. 

Het is belangrijk dat kinderen en jongeren zich op school gewaardeerd en gezien voelen, zowel door hun klasgenoten als door leraren en andere schoolmedewerkers. Om gelijke kansen te bieden, is het van belang dat onderwijsprofessionals oog hebben voor diversiteit en de vaardigheden hebben om gelijkheid en inclusie te bevorderen. Rolmodellen leveren hier een positieve bijdrage aan. Daarom is het wenselijk dat lerarenteam een afspiegeling is van de leerlingpopulatie en bij voorkeur van de hele samenleving. 

Door arbeidsvoorwaarden aan te passen, kunnen diversiteit en inclusie worden gestimuleerd, bijvoorbeeld door kansen te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De kinderopvang en het onderwijs kunnen hierin een voorbeeldfunctie vervullen en andere sectoren inspireren. 

Op de NOT heb je als bezoeker de kans om ervaringen te delen en actief de dialoog aan te gaan over diversiteit, gelijkheid en inclusie in het onderwijs en de kinderopvang. 

Thema's NOT Mainstage