Hoofdthema woensdag 22 januari 2025

NOT Mainstage

Burgerschap - 22 januari 2025 hoofdthema op NOT Mainstage

'Burgerschap'

Hoofdthema – woensdag 22 januari 2025

Sinds 2021 is de wettelijke verplichting voor burgerschapsonderwijs aangescherpt. Alle leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs moeten bekend zijn met diversiteit en de basiswaarden van de Nederlandse rechtsstaat, zoals vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Het doel is om actief burgerschap en sociale samenhang te bevorderen. Burgerschapsonderwijs geeft leerlingen de tools om hun stem te laten horen en deel te nemen aan discussies. In een veilige schoolomgeving leren ze respectvol omgaan met meningsverschillen en constructief discussiëren. 

Veel scholen vinden het een uitdaging om een breed gedragen visie op burgerschapsonderwijs te ontwikkelen die aansluit bij hun leerlingpopulatie. De nieuwe kerndoelen burgerschap brengen hierin verandering door duidelijk aan te geven wat leerlingen minimaal moeten kennen en kunnen, terwijl ze scholen genoeg ruimte bieden om hun eigen visie in de praktijk te brengen. Dit geeft leraren houvast bij het invullen van dit leergebied en de integratie ervan in het curriculum. 

Burgerschap is een veelzijdig en dynamisch thema binnen het onderwijs. De NOT 2025 is het ideale platform om ideeën en strategieën uit te wisselen en elkaar te inspireren over de (verdere) implementatie van burgerschapsonderwijs. Met goed burgerschapsonderwijs dragen scholen bij aan de ontwikkeling van leerlingen tot betrokken, verantwoordelijke en kritische wereldburgers.

Thema's NOT Mainstage