Hoofdthema vrijdag 24 januari 2025

NOT Mainstage

Gezond en veilig onderwijs - op 24 januari 2025 hoofdthema op NOT Mainstage

Gezond en veilig onderwijs

Hoofdthema vrijdag 24 januari 2025

Onderwijs en kinderopvang floreren pas echt in een gezonde en veilige omgeving. Daarom is dit een belangrijk thema tijdens de NOT 2025. Dagelijks vertrouwen ouders hun kinderen toe aan leraren, pedagogisch medewerkers en andere professionals, die hen helpen richting te vinden en zich te ontwikkelen. Leerlingen hebben baat bij een omgeving waarin ze zich veilig en vertrouwd voelen, met volwassenen waarop ze kunnen bouwen. Voor sommige kinderen kan een leraar of medewerker van de kinderopvang zelfs het verschil maken tussen het kiezen van de ene of de andere levensweg. 

De noodzaak van een veilige omgeving in en rondom scholen kan niet genoeg benadrukt worden. Sociale veiligheid heeft terecht veel aandacht gekregen en ook fysieke veiligheid is een actueel en belangrijk onderwerp. De invloed van straatcultuur binnen de schoolmuren is toegenomen, wat het belang van duidelijke regels en opvoedkundige taken versterkt. Maar waar ligt de grens tussen onderwijs en opvoeding?  

Daarnaast zijn cybersecurity en online veiligheid belangrijke topics in ons digitale tijdperk. 

Een gezonde school betekent ook aandacht voor gezond eten, voldoende beweging en respect voor natuur en milieu. Hoewel onderwijs en kinderopvang niet alle maatschappelijke problemen kunnen oplossen, kunnen ze wel bijdragen aan een gezonde levensstijl voor leerlingen. 

Voor iedereen die in het onderwijs en de kinderopvang werkt, is een gezonde en veilige werkomgeving net zo belangrijk. Schoolleiders en bestuurders spelen hierin een cruciale rol. Als goede werkgevers zetten zij zich in om de juiste voorwaarden te creëren. Samen streven we naar zoveel mogelijk werkgeluk. 

Thema's NOT Mainstage