Hoofdthema zaterdag 25 januari 2025

NOT Mainstage

Kwaliteit en ontwikkeling - op 25 januari 2025 hoofdthema NOT Mainstage

'Kwaliteit en ontwikkeling'

Hoofdthema – zaterdag 25 januari 2025

In het verlengde van het thema Vakmanschap ligt het thema Kwaliteit en ontwikkeling. Onderwijs en kinderopvang zijn zo goed als de mensen die er werken. Het waarborgen van de kwaliteit van leraren en pedagogisch medewerkers, en het serieus nemen van hun werkzaamheden en verantwoordelijkheden, is essentieel. 

 Werkdruk is niet de enige reden waarom leraren het onderwijs verlaten. Onderzoek toont aan dat persoonlijke uitdaging, professionele ontwikkeling, autonomie en erkenning eveneens belangrijk zijn voor het werkplezier van leraren (bron: ‘Vertrekredenen leraren en docenten in het po, vo en mbo’, ResearchNed i.o.v. ministerie OCW, december 2023). 

 We staan voor een grote uitdaging in een tijd van personeelskrapte in vele sectoren. Samenwerking is daarom van groot belang. Leraren, pedagogisch medewerkers, schoolleiders, bestuurders, onderwijs- en kinderopvangorganisaties en politici moeten gezamenlijk oplossingen vinden om de schaarste aan te pakken. Door samen te werken en te investeren in de kwaliteit en ontwikkeling van alle professionals in het onderwijs en de kinderopvang, kunnen we ervoor zorgen dat het onderwijs blijft floreren en toekomstige generaties de best mogelijke leerervaringen krijgen. 

Kwaliteit en ontwikkeling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kwaliteit is dynamisch en voortdurend in ontwikkeling. Door deel te nemen aan bij- en nascholing blijf je je vakmanschap verbeteren.  

Een bezoek aan de NOT 2025 draagt bij aan je ontwikkeling: je voert er gesprekken met vakgenoten, verbreed je perspectief en doet inspiratie op, ook op het gebied van kwaliteit en ontwikkeling. 

Thema's NOT Mainstage