OU bovenaan met informatica, Groningen met ai

herma
30 november 2023
2 min

Kunstmatige intelligentie kan je het beste in Groningen studeren. De RUG (68 punten op schaal van 100) blijft op dit gebied Eindhoven TU/e (61) en Tilburg TiU (60), de nummers 2 en 3, ver voor. Amsterdam VU (49) dat de grootste instroom kent, scoort onvoldoende. Zeker qua inhoud zit de VU ver onder het gemiddelde. Ook de sfeer is daar niet best, vinden de studenten. Bij informatica staat de Open Universiteit net als in de voorgaande jaren fier bovenaan met 78 punten op een schaal van 100. Dit blijkt uit de Keuzegids universiteiten 2024.

Het aantal eerstejaars artificial intelligence bedraagt 1.550 tegenover 1.323 een jaar eerder, blijkt uit de de Keuzegids universiteiten 2024. Daarvan is een derde vrouw. Van de zeven universiteiten die dit vak geven, kennen alleen Amsterdam UvA en Utrecht UU Nederlands als voertaal. Opvallend is dat maar 60 procent van de recent afgestudeerde ai-experts op wo-niveau werkt. Hun gemiddelde bruto-salaris is met 3.200 euro aanzienlijk lager dan jonge tandartsen die met zesduizend euro naar huis gaan. Jonge informatici verdienen gemiddeld 3.250 euro.

Bij informatica staat de Open Universiteit net als in de voorgaande jaren fier bovenaan met 78 punten op een schaal van 100. Inhoud en toetsing zijn daar het beste, aldus de studenten. Nijmegen RU (68) en de data science-studie van Eindhoven en Tilburg (64) scoren ruim voldoende. Leiden UL (47) en Amsterdam VU (46) blijven ver achter. Bij technische informatica zijn de verschillen klein. Eindhoven TU/e (61), Delft TU (60) en Enschede UT (58) scoren net of bijna een zesje.

Studenten informatiekunde zijn in goede handen bij de Open Universiteit (69). Utrecht UU (67) en Groningen RUG (60) volgen. Amsterdam UvA (39) bakt er weinig van. Inhoud, docenten en toetsingen liggen daar ver onder het gemiddelde.

De best gewaardeerde studie valt in de categorie Overige informatiestudies. Data science and society (Leeuwarden RUG) wordt met 88 punten gewaardeerd. Goede beoordelingen zijn er voor medische informatica bij Amsterdam UvA (79), business it bij Enschede UT (69) en computer social science, eveneens bij UvA (67).

De internationalisering in het universitair onderwijs neemt nog steeds toe. In het studiejaar 2024-2025 zal 47 procent van de universitaire bachelors Engelstalig zijn. De nieuwe Keuzegids bevat de oordelen van studenten over hun studies, succescijfers, instroomgegevens en een overzicht van alle universitaire bachelors.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Gerelateerde artikelen