Voor het eerst vindt de conferentie over Computational Science and Engineering (CSE23) buiten de Verenigde Staten plaats, namelijk van 26 februari tot en met 3 maart in de RAI in Amsterdam. Op woensdagavond 1 maart is er een publieksavond waarop zes topwetenschappers op een TED Talk-achtige manier uitleggen waarom wiskunde essentieel is voor het oplossen van de grote wereldproblemen.
De CSE-conferenties worden sinds begin deze eeuw om de twee jaar gehouden en richten zich op het toepassen van wiskundige modellen en krachtige algoritmes in industrie en wetenschap. Dat varieert van modellen voor klimaatverandering, financiën, biologie, lucht- en ruimtevaart, astronomie, automotive, transport, defensie en nog veel meer. De conferentie trekt dit jaar 2200 deelnemers en is daarmee de grootste editie ooit.
De organisatoren, de TU Eindhoven en de Society for Industrial and Applied Mathematics (Siam), nodigen op 1 maart (vanaf 20.00 uur, voertaal Engels) het publiek uit voor de gratis avondevenement ‘The Role of Mathematics in Solving the World’s Main Challenges’. Daarin vertellen zes internationale wetenschappers op een TED-achtige manier hoe wiskunde het leven en de wereld van alledag beïnvloedt.
‘We willen die avond aan een groot publiek laten zien wat je met wiskunde allemaal kunt. Mensen weten niet dat bijna alles wat er in het leven gebeurt met wiskunde te maken heeft. Het is overal en essentieel. Ook nu bijvoorbeeld met alles wat er speelt rond kunstmatige intelligentie’, stelt professor Wil Schilders, hoogleraar scientific computing aan de TU Eindhoven. Hij verwijst naar een uitspraak van de bekende Nederlandse wiskundige Lex Schrijver, die zei: ‘Wiskunde is als zuurstof. Als het er is, merk je het niet. Als het er niet zou zijn, merk je dat je niet zonder kunt.’